offered by the Hamburg State and University Library
MetabolismenNahrungsmittel als Kunstmaterial
MetabolismenNahrungsmittel als Kunstmaterial
Keywords
decay, transience, food, eat art, object art, intermediality, cultural techniqueSynopsis
Located at the link between man and the nature that surrounds him, food overlaps in the cycle of production, preparation, consumption and excretion of biological necessity, cultural technique and cultural transformation. Against the background of cultural-scientific contexts, food is examined as an "art material", as a material and motif of art, and the material "metabolism" that can be grasped in it between cultural valuations and processes of decay. The anthology brings together questions, discussions and perspectives from the two-day conference "Metabolisms. Food in Art" at the Warburg House and the Dieter Roth Museum Hamburg in November 2017.
Chapters
-
Metabolismen. Zur EinführungIsabella Augart , Ina Jessen
-
Don’t be a Chocolate SoldierIsabelle BuschKünstlerische Positionen zur Nahrungsmittelpolitik in Israel und Palästina
-
EinverleibungenFabiana SenkpielInterpikturale Bezugnahmen und intermediale Verfahren durch Lebensmittel in der Gegenwartskunst
-
The Pages of Day and NightMagdalena Grüner , Dirk DobkeVon Saatgut-Tresoren und Herbarien in Pia Rönickes Arbeit
-
Plastik. Ein spekulativer MetabolismusInka Lusis
-
Lebensmittel als Medium und Material in Kunst und KücheFelix Bröcker
-
Entschuldigung – Sie haben da ein totes Tier im EssenBarbara Uppenkamp
-
Die Stadt als OrganismusAnita HosseiniAtelier van Lieshouts Slave City zwischen Nachhaltigkeitsdiktum und künstlerischer Selbstbefragung
-
GeschmacksdifferenzenMirja StraubKochen als künstlerische Praxis bei Rirkrit Tiravanija
-
Sonja Alhäuser. EinverleibungenDirk DobkeHedonismus als künstlerische Befragung
-
hoe schilder hoe wilderJohanna MocnyAlkoholkonsum von Malern in den Künstlerviten des Karel van Mander
-
Das Gegenteil von AppetitTobias WeilandtEkel als ästhetische Erfahrung
-
Mapping a World. Zur Tischmatte von Dieter RothIna Jessen
Published
28.12.2019
Printed Version
ISBN: 978-3-943423-71-6
200 pages, 54 fig., hardback,
size: 155 x 220 mm, 36,80 €
200 pages, 54 fig., hardback,
size: 155 x 220 mm, 36,80 €
Language(s)
german
Categories
Copyright (c) 2019 Authors
How to Cite
Bröcker, F., Busch, I., Dobke, D., Grüner, M., Hosseini, A., Lusis, I., Mocny, J., Senkpiel, F., Straub, M., Uppenkamp, B., & Weilandt, T. (2019). Metabolismen: Nahrungsmittel als Kunstmaterial (I. Augart & I. Jessen, Eds.). Hamburg University Press. https://doi.org/10.15460/HUP.202